dieren in de tuin Naast flora ook fauna

Bouwen voor dieren

In het boekje over hergebruik in de tuin staan verschillende bouwsels om wilde dieren dicht bij huis een woonplekje te bieden. Waardoor er vanuit huis ook veel natuur te observeren valt.

De mooiste is wel de menshoge Beestentoren. Ook weer zo’n bouwwerk waar je met je kinderen aan kunt werken.

De beestentoren. Dit is mijn meest favoriete vinding. Een menshoog torentje voor in de stadstuin om vanuit je huis allerlei beesten te kunnen observeren.

Kies een zonnig plekje liefst in de buurt van wat water waar egels makkelijk van kunnen drinken. Sla een gifloze paal en zet daar omheen eerst een metselkuip voor egels, daarop grond om die egelplek koel of een beetje vorstvrij te houden.

Daarop een stapeling van stenen met zaagsel/houtpulp uit een hamster of muizenkooi. Daar maken de hommels graag hun nest in. Daarop komen ringen met riet en bamboe buisjes waarin je de metselbeitjes kunt observeren. Zij zullen in elk buisjes tot 5 celletjes bouwen waarin ze een eitje en een stuifmeelkorreltje als voeding voor de larve zullen leggen.

Boven op deel voor de beitjes een traditionele voederplank voor vogels waarboven, weer in een kuip een zolder gebouwd wordt voor vogels of misschien wel vleermuizen. Die kuip is mooi afgedekt met rietmat. Op het dak tenslotte een voegelbadje omlijst door daklookplantjes.

Ales bijelkaar een boeiend bouwwerk zowel om aan te bouwen als om met een trots gevoel naar te kijken. Tekening en bouwbeschrijving zijn bij ondergetekende te bestellen door 7 euro over te maken op giro 4280940 tnv Projekt Aarde te Zutphen. Ook in engels, spaans en duits.

Onderin in een kuip onder de grond wonen de egels. Daarbovenop een stenen- en tegelstapeling waarin hommels graag wonen. Hogerop komen dan de ringen met riet en bamboebuisjes waar talloze metselbijtjes hun intrek kunnen nemen. Dan de traditionele

voederplank voor vogels en op zolder verschillende nestruimten voor vogels en wellicht ook vleermuizen. En als kroon op het werk een vogelbadje voor de merel om katvrij te badderen.

Bouw hem op een zonnig plekje, zichtbaar vanuit huis, bij een voor egels toegankelijke drinkplek.

Foddertrees of Voerbomenzijn heel gewoon in landen als India en Nepal. Want waarom zouden beesten alleen gras en lage planten eten?

Konijnen eten bv graag allerlei bladeren of de bast van takken zoals van de wilg druif, pruim, peer, vaak ook hedera . Probeer het maar uit . Zij weten wel wat goed voor ze is en op welk moment en in welke combinatie. Natuurlijk geef je zo’n beest niet alleen bladeren van klimop. Maar mijn konijn op het dak van de schuur eet er graag van. Ook al heeft hij ander voedsel liggen.

dakkonijn-afwatering-mestOmdat ik het zielig vind om een konijn in een klein hokje te houden heb ik in de tuin gezocht naar een grotere plek. De grond waar konijnen eigenlijk thuis horen was volop bezet. Alleen het platte dak van de schuur bood nog 3x3m open plaats. Met lange stevige takken langs de muren die uitsteken boven het dak en een rol gaas heb ik rond het dak een hek gemaakt.

Het dakfolie beschermd door een laag oude dakpannen en een plaat underlayment triplex.Wegkruipplekken onder een open pannendakje en in een omgedraaide metselkuip met stro. Water aan het gaas in zo’n konijnenfles. En dagelijks paardebloemen uit het aangrenzende park waar hij mij al van verre ziet aankomen. Aangevuld met voer , brood en schillen uit huis.

Twee keer per jaar wordt de mest afgevoerd naar de volkstuin. Het bemeste dakwater wordt opgevangen in een kuip. Daarmee besten we de planten bij die dat nodig hebben.

Konijnenbult: Maar als je genoeg grond heb is het natuurlijk leuk voor een konijn om te kunnen leven als in de wilde natuur. Konijnen maken gangen en nesten onder de grond. Graaf wel de omheining minstens 60cm in de grond zodat ze geen vluchttunnels graven. Maak een bult die voldoende groot is om tunnels in te graven. Zo’n bult heb ik wel eens gemaakt van zoden van een oud gazon.

Wormentoren, Is een idee dat ik doorgestuurd kreeg van mijn broer in Nieuw Zeeland.

Omdat het daar ging om iets duurs dat helemaal uit Duitsland werd geimporteerd heb ik er een lokale goedkope versie van gemaakt.

Ik kocht 4 open plastic kratten van een in de tuin niet opvallende kleur groen, van zo’n 40cm x 60cm.

In drie ervan boorde ik met een speedboor gaten van zo’n 2-3cm doorsnede.

Een bak is een lekbak, daarop komt de bak met grond en wormen, daarop een bak met rottende schillen en daarop een bak met vers keukenafval. De toren wordt afgedekt met een passende plank met handgreep tegen vliegjes.

Zodra ik weer vers materiaal hebt. Draai ik de bovenste bak om in de tweede bak . De wormen zullen zich geleidelijk door de bakken verplaatsen.

Je kunt speciale wormen bij de vissport winkel kopen. Maar je kunt ook worden uit een composthoop of uit de tuin in de bak uitzetten.

Zo kan je wormen je keukenafval laten composteren. Maar je kunt ook wormen kweken om je vissen te voeren of om uit te zetten in je tuin om de grond te spitten. Maar dan moet je ze wel blijven voeren met blad of gras, dat je tussen de planten legt.

Tuinterrarium

Een terrarium is een meestal een droog aquariumbak of kooi waarin je dieren houdt als schildpadden, hagadissen of slangen. Vaak zijn dat tropische dieren die je alleen binnen kunt houden. Maar je kunt ook een deel van je tuin afzetten met gaas. Waar je dieren hebt die je wilt ‘houden’ en die dagelijks kan observeren. Een vijver is eigenlijk ook zoiets kunstmatigs.

Zo’n terrarium kan je vormgeven zoals je wilt. Met water, ondergrondse vorstvrije ruimtes, extra warme plekken achter glas of onder broeihopen (slangen). Imiteer zo goed mogelijk het natuurlijke leefgebied van de beesten die je wilt houden. Zet in die ruimte of er dicht in de buurt hun voedselplanten. Maar pas wel op voor roofdieren. Al hoewel dat ook weer af hangt van de geboden vluchtmogelijkheden. Voor de dieren die in de winter binnenshuis leven kunnen we voor de zomer ook een buitenterrein maken. Al dan niet met een verbindende tunnel of brug.

Net als zoetwater aquarium kinderen kan leren over het leven van een gewone nederlandse sloot. Kan ook een terrarium plek bieden aan inheemse dieren maar die je toch maar zelden ziet. In wezen is het niet zo veel anders dan het maken van een vijver of het hebben van een voliere.

vlinderplanken:

Dagpauwogen houden van rottende appels, andere houden van wat jam , stroop of honing. Daardoor kan je als er weinig echte bloemen zijn toch genieten van de aanwezigheid van deze “vliegende bloemen”. Vlinder schijnen behoefte te hebben aan veilige plekken achter een dikkeplank 3-4cm van de muur. Zoiets als een vleermuiskast.

Literatuur

Dieren in de tuin

Practische handleiding

Annemarie Gorts 1995

uitg. Groen Boekerij

ISBN 90 215 2530 5

Geen Tuin Zonder Dieren

Zeer uitgebreid naslagwerk

Rosita Moenen 1998

uitg Schuyt en Co. 60,-

ISBN 90 609 7458 1

Nuttige Dieren in de Tuin

Over helpers om plagen te voorkomen

Hans Steiner

Uitg. Terra

ISBN 90 625 5310 9

Mijn Vogeltuin

Hoe je vogelgericht een

tuin kan inrichten.

Robert Burton

Uitg. Bosch en Keuning,

ISBN 90 246 0404 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: